WPF multimédia lejátszó készítése C#-ban 4

A elkövetkezendő részekben csak programozni fogunk, bővítjük a program tudását és befoltozzuk a hibáit. Ezek nem lesznek olyan hosszú bejegyzések, mint az előzőek, mivel nekem is elkezdődött az iskola és így kevesebb időm van a blogra, de majd próbálok legalább hetente írni. Több kisebb részben fogom majd adagolni és így remélhetőleg érthetőbb lesz. De ennyi elég is csapjunk a lecsóba, nyomás programozni VS-ben!:)

Az eddig megismert függvényeket (Play, Pause és Browse) kapcsoljuk össze a megfelelő gombokkal. Ha ezzel készen vagyunk, akkor elkezdjük a mára tervezett hibakezelést.

Nyissuk meg az app.xaml fájlt és a írjuk be a következőt DispatcherUnhandledException. Felajánlja majd nekünk, hogy létrehoz egy új Eventhandlert – ezt fogadjuk el.

Ha ezzel készen vagyunk így kell kinéznie a fájlnak:


<Application x:Class="MediaPlayer.App"
xmlns="http://schemas.microsoft.com/winfx/2006/xaml/presentation"
xmlns:x="http://schemas.microsoft.com/winfx/2006/xaml"
StartupUri="Window1.xaml" DispatcherUnhandledException="Application_DispatcherUnhandledException">
</Application>

Az app xaml.cs megnyitása után írjuk be a függvényt, ami itt van:


namespace MediaPlayer
{
public partial class App : Application
{
private void Application_DispatcherUnhandledException(object sender, System.Windows.Threading.DispatcherUnhandledExceptionEventArgs e)
{
//Hiba lekezelése, hogy a program ne omoljon össze
e.Handled = true;
//Hibaüzenet megjelenítése
MessageBox.Show(e.Exception.Message, "Error", MessageBoxButton.OK, MessageBoxImage.Error);
}
}
}

A megjegyzésekből rá lehet jönni, hogy mi mit is akar takarni, de adok hozzá egy kis magyarázatot. Az e.Handled=true kifejezésben az e maga a hiba, ami kiváltotta a függvény lefutását, a Handled=true azt jelenti, hogy a programunk nem fagy le, hanem a WPF megpróbálja maga lekezelni és így tovább folytathatjuk a film vagy zene megtekintését illetve hallgatását.

A MessageBox.Show megjelenít nekünk egy szöveges üzenetet. A zárójelben lévő első rész a szöveg, ami megjelenik - esetünkben a hiba leírása, utána jön az ablakcíme, majd milyen gombot tartalmazzon és milyen ikonnal legyen.

A következő részben majd a médiában való tekerésről és az idejének a kiíratásáról fogok írni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Facebook tetszik gomb kirakása Bloggerben